Apiterapija kod bolesti jetre

Apiterapija kod bolesti jetre

Apiterapija kod bolesti jetre

Jetra je najveća žlijezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu, a ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra je “tihi organ”, ne buni se, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. Naša jetra svakodnevno obavlja izuzetan posao kako bi nas održala živima i zdravima; igra ključnu ulogu u metaboliziranju hrane koju jedemo te u procesu detoksikacije koji nas štiti od štetnog utjecaja brojnih toksina kojima smo izloženi. Apsorpcija nutrijenata velikim se dijelom odvija sudjelovanjem jetre. Sve tvari koje unesemo u organizam dolaze u jetru, gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule.

Snažnim sustavom detoksikacije jetra pretvara lijekove i toksine u molekule koje se mogu eliminirati iz organizma putem bubrega (mokraćom) ili crijeva (fecesom). Jetra je odgovorna za sintezu većine proteina koji cirkuliraju u krvi, te predstavlja organ koji ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. Tjelesne potrebe za glukozom bilježe se u jetri, te se glukoza osigurava organizmu probavom hrane ili razgradnjom glikogena – skladišnog šećera u jetri i mišićima. Kod produljenog gladovanja, kada nije moguće osigurati glukozu probavom, a rezerve u jetri su potrošene, u jetri se pokreće proces kojim iz aminokiselina ili drugih molekula nastaje glukoza. Metabolizam masti također je usko vezan uz jetru. U jetri nastaje kolesterol, a ujedno se u jetru doprema i kolesterol iz krvi. Eliminacija kolesterola iz jetre odvija se putem žuči.

Jetrene bolesti nisu rijetke niti bezazlene tim više što zbog nespecifičnosti simptoma ostaju dugo neprepoznate. S druge strane, mogućnosti liječenja su ograničene, pa je još uvijek težište na prevenciji i zaštiti od situacija koje bi mogle dovesti do oboljenja jetre.

To su prije svega dijetetske mjere koje uključuju izbjegavanje konzumiranja većih količina alkohola, masne, slane i pržene hrane, velikih količina kave te izbjegavanje uzimanja hepatotoksičnih lijekova.

DODACI PREHRANI BAZIRANI NA PČELINJIM PRODUKTIMA

U situacijama kada je jetra oštećena i kod kroničnih bolesti jetre uz sve savjete koji su navedeni treba pripaziti na unos niza nutrijenata, poput vitamina B, C i E te nekih aminokiselina. Uz zdrav način života, preporuča se korištenje dodataka prehrani koji mogu biti od velike koristi. Pčelinji proizvodi daju daleko više od glukoze. Njihov kolinergički učinak djeluje kao parasimpatički podražaj-potiče povećano lučenje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde. Hormon adrenalin pospješuje razgradnju glikogena, pospješuje se izbacivanje otrovnih tvari iz jetrenih stanica.

Medimarin 450 g-med sa sikavicom i artičokom

Kome preporučiti?

Osobama starijim od 16 godina.

Kada preporučiti?

Za akutna i kronična oštećenja te regulaciju rada jetre kod odraslih. Cvjetni prah i sikavica dokazano pročišćavaju i poboljšavaju rad jetre te ju regeneriraju.

Dodatak prehrani se preporuča kod oštećenja jetre, djeluje na metabolizam žuči i uspostavlja njezinu normalnu funkciju i lučenje, kod hepatitisa, bolesti slezene, žutice i grčeva uslijed žučnih kamenaca.

Ovaj dodatak prehrani se može uzimati redovito, bez vremenskog ograničenja, nema nuspojave i ne stvaraja ovisnost, što je velika prednost u odnosu na sintetske lijekove. Bitno je da odrasli nemaju alergija na pčelinje produkte.