Biološka i terapeutska svojstva cvjetnog praha

Biološka i terapeutska svojstva cvjetnog praha

Biološka i terapeutska svojstva cvjetnog praha

Pčelinji proizvodi se od davnina koriste u medicini u cijelom svijetu (Egipat, Grčka, Kina). Trenutno se pčelinji proizvodi (propolis, med, matična mliječi, pčelinji vosak, cvjetni prah) prihvaćaju kao alternativni lijekovi, a njihova primjena se odnosi na komplementarnu i alternativnu medicinu. Mješavina cvjetnog praha iz različitih biljnih vrsta aglutinirana je pomoću nektara i enzima koje luče medonosne pčele (amilaza, katalaza) putem žlijezda slinovnica i formiraju se peludna zrnca koja se u obliku granula prepoznaju kao cvjetni prah. Sastav cvjetnog praha je varijabilan i ovisi o  biogeografskom (regionalnom) podrijetlu, ekološkom staništu, te vremenskim prilikama.

Zrnca cvjetnog praha

Postoji duga povijest zabilježene upotrebe cvjetnog praha od strane ljudi. Stoljećima se spominje zbog svojih ljekovitih i zdravstvenih svojstava. Povijesno gledano, nutricionističke i ljekovite vrijednosti cvjetnog praha razmatrane su tisućama godina; u Bibliji se spominje konzumacija cvjetnog praha, bio je dio prehrane stanovnika drevne Kine i Egipta. Drevni medicinski tekstovi iz Grčke i Rima spominju da su Aristotel, Hipokrat, Pitagora i Plinije Stariji isticali cvjetni prah kao dio zdrave prehrane. Informacije o svojstvima sedativnog djelovanja cvjetnog praha i njegovom korisnom učinku na gastrointestinalne poremećaje i kardiovaskularne poremećaje potječu iz srednjeg vijeka. U moderno doba, uobičajena upotreba cvjetnog praha započela je nakon Drugog svjetskog rata, kada su postale dostupne metode lakog sakupljanja.

Napredne analitičke tehnike (kromatografija, spektrometrija) omogućuju identifikaciju približno 200 kemijskih spojeva u cvjetnom prahu iz različitih biljnih vrsta. Glavne komponente uključuju proteine ​​(5–60%), esencijalne aminokiseline, reducirajuće šećere (13–55%), lipide (4–7%), nukleinske kiseline (posebno RNA) i vlakna (0,3-20%). S obzirom na njegov sastav, cvjetni prah je prepoznat kao “savršeno kompletna hrana”. Manji sastojci su minerali kao što su Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, s visokim omjerom K/Na, vitamini: provitamin A (beta-karoten), vitamin E (tokoferol), niacin, tiamin, biotin i folna kiselina, enzimi i koenzimi. Bioaktivne tvari su važni spojevi. To su nezasićene/zasićene masne kiseline (1-10%; linolna, gama-linolna i arhaična), fosfolipidi (1,5%), fitosteroli, tj. beta-sitosterol, P-sitosterol (1,1%) i terpeni. Osim toga, važni su polifenoli, uglavnom avonoidi (3–8% suhe mase). U skupini flavonoida najčešći su katehini, kaempferol, kvercetin i izorhamnetin. Cvjetni prah je također bogat organskim karotenoidnim pigmentima (tj. likopenom, zeaksantinom). Takav varijabilan sastav s različitim sekundarnim metabolitima čini cvjetni prah vrlo vrijednim nadomjeskom prehrane.

Različiti primarni i sekundarni metaboliti sadržani u cvjetnom prahu pokazuju širok raspon svojstava i bioaktivnosti; antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, antibakterijsko, fungicidno, hepatoprotektivno i anti-aterosklerotično, sposobnost modificiranja i regulacije imunoloških funkcija.

Nekoliko je studija pokazalo da cvjetni prah ima veću ili manju antimutagenu sposobnost ovisno o vrsti raka. Antikancerogena svojstva mogu biti izvedena iz njegovih antioksidativnih svojstava, tj. supresije stvaranja kisikovih reaktivnih vrsta (ROS) i uklanjanjem aktivacije kisikovih reaktivnih vrsta. Tako se može smatrati da cvjetni prah ima citotoksično djelovanje na stanice raka inhibicijom njihovog razvoja.

Antibakterijski učinak cvjetnog praha na bakterije Bacillus cereus,Bacillus subtilis, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Enterococcus faecalis and Listeria monocytogene vjerojatno je povezan s svojstvom glukoza oksidaze, enzima kojeg proizvode pčele. Dodaje se cvjetnom prahu kada se formiraju granule cvjetnog praha. Također je pokazano da je mikrobiološka aktivnost povezana s fenolnim kiselinama i avonoidima. Mehanizam djelovanja avonoida i fenola na bakterijske i gljivične stanice je degradacija membrane citoplazme koja dovodi do gubitka kalijevih iona i pokretanja autolize stanica.

U nekoliko studija bioaktivne tvari cvjetnog praha poboljšale su funkciju jetre. Ekstrakti cvjetnog praha su smanjili patološke razine enzima (npr. Alanin aspartat transaminaza, kisela fosfataza) i bilirubina prisutni u krvi pojedinaca koji su otrovani organskim spojevima (etanol, karbontetraklorid i trikloretilen, etionin, amonij-uorid) ili lijekovi (paracetamol i hidrokortizon). Aktivnost detoksikacije cvjetnog praha povezana je s polifenolima, uglavnom avonoidima i fenolnim kiselinama.

Za cvjetni prah se navodi da jača imunološki sustav. Stimulira humoralni imunološki odgovor (porast specifičnih razina IgM i IgG). Imunosupresivno djelovanje cvjetnog praha pripisuje se flavonoidima, steroidima i isparljivim uljima. Istraživanja su pokazala da cvjetni prah može pojačati antialergijsku reakciju inhibiranjem aktiviranja mastocita i tako utjecati i na ranu i kasnu fazu alergijskih reakcija. Antialergijska aktivnost cvjetnog praha izražava se sprječavanjem vezanja IgE na njegov receptor i inhibicijom izlučivanja histamina, glavnim stimulatorom alergene reakcije.

Bosiljka Studen, mag. ing. biotechn.