Cvjetni prah u borbi protiv alergija

Cvjetni prah u borbi protiv alergija

Cvjetni prah u borbi protiv alergija

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok).

Nasljeđuje se sklonost alergiji, odnosno tzv. atopijska konstitucija. Naslijeđena sklonost alergiji, tj. atopija, još uvijek ne znači da će se neka od alergijskih bolesti i razviti. Obično je za nastanak bolesti u atopične osobe važan utjecaj okoliša, npr. dugotrajna izloženost nekom alergenu, infekcija i sl. Znatno je veća mogućnost nastanka neke atopijske bolesti ako su oba roditelja atopičari.

Alergijske reakcije vrlo su česte te gotovo svaka osoba ponekad tijekom života ima neku alergijsku reakciju. Alergijske bolesti vezane za neki organski sustav pogađaju 5-10% općeg pučanstva. Češće su među mlađima, u razvijenim zemljama, među gradskim stanovništvom te u ekonomski bolje situiranim obiteljima. U Hrvatskoj se, primjerice, učestalost alergijske hunjavice procjenjuje na 7-10% općeg pučanstva, a astme na 3-5%, te znatno više u djece i mladeži.

Cvjetni prah, pelud ili polen kojeg skupljaju pčele, prozvan je “hranom bogova” te eliksirom zdravlja i dugovječnosti. Već tisućljećima se smatra jednim od najbogatijih prirodnih izvora hranjivih tvari te se i danas koristi kao dodatak prehrani.

Pelud je izuzetno bogat bjelančevinama, aminokiselinama i enzimima, kao i vitaminima (A, B, C,D, E), mineralima te polifenolima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, štiteći tjelesne stanice od oštećenja. Pelud također djeluje kao prirodni antibiotik,a smatra se da je koristan i u regulaciji tjelesne težinezbog visokog sadržaja lecitina – posebne vrste masnoće koja je ključna za mnoge metaboličke procese u organizmu, uključujući ravnotežu kolesterola, i regulaciju osjećaja gladi i sitosti.

Pelud je blagotvoran za probavu, od toga da pomaže kod zatvora (opstipacije) i proljeva, do toga da olakšava tegobe kod čira na želucu, kroničnih crijevnih bolesti i kronične upale jetre.

Pelud se koristi i u liječenju peludnih alergija, u specifičnoj imunoterapiji ili hiposenzibilizaciji. Tako se imunološki sustav postupno nastoji “naviknuti” na alergen da organizam na njega više ne bi burno reagirao. Hiposenzibilizacija se provodi unosom određene količine alergena koji izazivaju probleme. Najvažnije je krenuti na vrijeme, već u jesen, da se razvije imunitet. Djeluje na način da smanjuje količinu IgE protutitijela u krvi i tjera tijelo da stvara zaštitno protutijelo nazvano IgG. Kod peludne alergije hiposenzibilizacija je uspješna i do 90%, no to je vrlo individualno, jer ovisi o vrsti alergije te o tome koliko dugo osoba ima alergijske simptome i koliko jako su oni izraženi.

Korištenjem Apiala Petrović https://radovanpetrovic.com/proizvod/apial-petrovic-450g/ postiže se učinak prirodne hiposenzibilizacije jer njegovom apsorpcijom organizam na prirodan način nadoknađuje nedostatak tvari potrebnih za pravilan odgovor imunološkog sustava.

Bosiljka Studen, mag. ing. biotechn.