Pčelinji produkti i ayurvedske biljke – u borbi protiv STRESA

Pčelinji produkti i ayurvedske biljke – u borbi protiv STRESA

Pčelinji produkti i ayurvedske biljke – u borbi protiv STRESA

Stres je prirodna reakcija tijela, svi smo ga u jednom trenutku života osjetili. No što kad zdrava razina stresa koji nas motivira u ključnim životnim trenutcima kao što je ispit, nastup, prijeđe u kronični stres s negativnim posljedicama kako na psihološko tako i fizičko zdravlje. U stresnim situacijama naše tijelo luči dva hormona; kortizol- glavni hormon stresa i adrenalin- poznat kao epinefrin.

Prekomjerno lučenje kortizola kroz duži vremenski period može uzrokovati hipertenziju, nesanicu, slabljenje imunološkog sustava, debljanje, nedostatak energije, te negativno utjecati na raspoloženje, dok adrenalin djeluje na oštećenje krvnih žila, povećanje rizika od moždanog i srčanog udara, glavobolje, anksioznost. Uzrok i posljedice stresa se razlikuju od osobe do osobe. Nešto što predstavlja uzrok stresa kod jedne osobe ne mora nužno biti uzrok stresa kod druge, a manifestirati se može kroz različite simptome: kod nekog su to glavobolje, probavni problemi, a kod nekog nesanica, depresija i sl.  

Metode rješavanja stresa sežu od meditacije, tjelovježbe, pravilne prehrane do različitih pripravaka s naglaskom na biljne vrste koje su poznate po tome da pomažu prilagodbi stresu. Naziv tih biljaka je adaptogeni. Adaptogeni su prirodne biološki aktivne tvari, netoksične u propisanim dozama, koje doprinose održavanju ili ponovnom uspostavljanju normalnog fiziološkog stanja organizma. Učinci adaptogena su regulacija oslobađanja hormona stresa (kortizola i adrenalina), podizanje energije na razini stanice, smanjenje osjećaja umora i iscrpljenosti, povećanje koncentracije i budnosti, te sposobnosti učenja i pamćenja. Sličan učinak se postiže kofeinom, nikotinom i nekim lijekovima, no bitna razlika je u tome što se s njima utječe samo na manjak energije, za razliku od adaptogena koji povećavaju sintezu DNA/RNA i proteina te time pomažu oporavku nakon iscrpljujućeg tjelesnog napora. Stimulansi kao kofein i nikotin mogu biti samo trenutačno rješenje , jer njihova stalna konzumacija može dovesti do ovisnosti i neželjenih učinaka, dok adaptogeni postižu svoj učinak sporije, ali djeluju duže vrijeme nakon prestanka uzimanja.

Kombinacija pčelinjih produkata i ayurvedskih biljaka

Jedući jednu do dvije žlice meda prije spavanja postižemo da su ispunjene zalihe glikogena u jetri, a razina šećera u krvi ostaje stabilna. Određena količina glukoze iz meda prelazi u krvotok i dovodi do izlučivanja malih količina inzulina, što povećava koncentraciju aminokiseline triptofana u mozgu. Triptofan se metabolizira u serotonin, koji se u mraku pretvara u melatonin. Melatonin djeluje uspavljujuće i zaustavlja lučenje inzulina, što sprječava pad razine šećera u krvi i time sprječava izlučivanje hormona stresa, te omogućuje otpuštanje hormona rasta koji je odgovoran za regeneraciju tijela i stimulaciju razgradnje masnih zaliha.

Cvjetni prah ima izuzetno veliku hranjivu vrijednost te sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Stimulira izmjenu tvari u organizmu, sadrži sve aminokiseline poznate čovjeku (njih 22), vitamine, 28 minerala, 5000 enzima i koenzima, te DNK i RNK. Ima pozitivan učinak na rast i razvoj, usporava starenje te pomaže kod iscrpljenosti.

Matična mliječ ima pozitivan utjecaj kod metaboličkog sindroma, neurodegenerativnih poremećaja i kod procesa starenja. Najbogatiji je izvor pantotenske kiseline (vitamin B5) koja je esencijalna tvar za rast i razvoj naših stanica i preporuča se kod trajnog umora, liječenju opće slabosti, kod tjelesnih i umnih napora, a ima i dokazano antitumorsko djelovanje. Jedini je prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, neurotransmitera koji omogućuje prijenos impulsa između živčanih stanica u organizmu.

Ashwagandha je jedna od najpoznatijih ayurvedskih biljaka koja pripada kategoriji rasajana (pomlađivaća organizma) i ima široki spektar djelovanja. Ashwagandha je grm srednje veličine, koji dostiže najviše 1.70 m visine i daje mali crveni plod. Raste u toplim klimatskih uvjetima, a njezino podrijetlo je sjeverno-istočni dio Indije. Ashwagandha sadrži mnoštvo aktivnih sastojaka, od kojih su glavni alkaloidi i steroidne laktone. Između alkaloida najpoznatiji je withanine. Normalizira rad živčanog sustava. Povećava otpornost organizma na stres i umor. Djeluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sustav. Koristi se za ublažavanje stresa, anksioznosti i nesanice. Vrlo je efikasna kod bolesti nervnog sistema. Ashwagandha stimulira rad mozga, pamćenje i koncentraciju. Koristi se za revitalizaciju mozga, preporučuje se kod Alzheimerove bolesti i problema sa pamćenjem.

Pasiflora, poznata još i kao “Gospodinova kruna” izvorno raste u Brazilu i Peruu, no danas ju možemo pronaći diljem svijeta. Raste do 10 metara visine, a izgledom podsjeća na grm. Stabljike su tanke i zelene, a listovi su razdijeljeni i imaju 3 do 5 režnjeva. Bijeli i grimizni cvjetovi stoje pojedinačno, a plod pasiflore je ovalnog oblika, veličine šljive, koji sazrijevanjem postaje zelenožut. Pasiflora je biljka poznata po svojem sedativnom učinku. Sadrži alkaloide i glikozide koji imaju umirujuće i opuštajuće djelovanje. Poboljšava rad živčanog sustava, potiče miran san te učinkovito uklanja stres i anksioznost.

Gotu kola je biljna vrsta koja se tradicionalno primjenjuje u Istočnoj medicini. U Indiji, Gotu kola se smatra “svetom biljkom”, a u uzgoju u nekim područjima Himalaja. Gotu kola je biljka koja hrani i pomlađuje moždane stanice i cijeli živčani sustav. Djeluje tako što ubrzava protok krvi i poboljšava opskrbu tkiva i organa kisikom. Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu, povećava mentalnu energiju, jasnoću misli, koncentraciju i memoriju. Gotu kola sadrži triterpenoidne tvari, aziatikozide, koji su uključeni u prijenos živčanih impulsa u kori mozga. Harmonizira neurotransmitere u mozgu, čime poboljšava strujanje živčanih (elektrokemijskih) impulsa. Balansira i koordinira funkcije uma, pomažući kod učenja i boljeg pamćenja.

Sibirski ginseng je mali grm rasprostranjen na područjima jugoistočne Rusije, sjeverne Kine, Koreje i Japana. Postao je popularan na temelju potencijalnih svojstava sličnih Panax ginsengu, ali djelovanjem potpuno drugačije aktivne tvari- eleuterozida. Zbog slabije bioraspoloživosti upotrebljava se više za održavanje zdravlja nego u terapiji bolesti. Djeluje tako da odgađa fazu iscrpljivanja organizma nakon reakcije na akutni stres, utječe na ekonomičnije otpuštanje hormona i ima imunoprotektivan učinak. Povećava izdržljivost i radni kapacitet, te smanjuje umor i iscrpljenost organizma.

Bee 4 Stress,
Superfood, 250 g


Novi član superfood linije proizvoda Radovan Petrović. Kombinacija pčelinjih produkata (med, cvjetni prah, matična mliječ), ayurvedskih biljaka (ashwagandha, pasiflora, gotu kola, sibirski ginseng) i vitamina B1, B6 i B12.
Prirodni dodatak prehrani antistresnog djelovanja, izuzetno bogatog sastava i velike hranjive vrijednosti namijenjen učenicima, studentima, sportašima, osobama s ubrzanim životnim ritmom, manjkavom prehranom ili pak oslabljenim imunitetom.
Preporuča se 1-2 čajne žličice dnevno poslije jela. https://radovanpetrovic.com/proizvod/bee-4-stress-250-g/

Bosiljka Studen, mag. ing. biotechn.