Prirodna pomoć za smirenje, nervozu i nesanicu

Prirodna pomoć za smirenje, nervozu i nesanicu

Prirodna pomoć za smirenje, nervozu i nesanicu

APITERAPIJA, kao grana prirodne medicine, stara je koliko i čovječanstvo, a znači primjenu pčelinjih produkata u cilju očuvanja zdravlja ili kao terapija za liječenje različitih bolesti. U današnje vrijeme, prirodna medicina se sve više vraća kao podrška spoznajama suvremene medicine.

Pčelinji produkti, med, cvjetni prah, propolis, vosak i matična mliječ pokazali su brojna blagotvorna svojstva zahvaljujući svojim aktivnim komponentama – bilo zbog imunozaštitnih učinaka, bilo zbog nutritivne dragocijenosti.

Pčelinji produkti : cvjetni prah, med, propolis


Ali zanimljivo je još jedno svojstvo pčelinjih proizvoda, a to je sposobnost umirujućeg djelovanja na živčani sustav, kao i pomoć u rješavanju napetosti, nervoze i nesanice.

Sve više ljudi je sklono rješavati ove probleme uzimanjem lijekova.

Prije posezanja za jakim lijekovima, treba znati da oni izazivaju naviku i velik broj nuspojava. Priroda u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost prirodnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i sigurni su za dulju primjenu.

Dugogodišnja iskustva pokazuju da med, osobito bagremov med, zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma i djeluje poput prirodnog sedativa.
Med djeluje umirujuće, pomaže kod nervoza, neuroza, lošeg sna i smiruje živčani sustav te je pogodan prije spavanja, za miran san.

Osim meda, pčelinji produkt cvjetni prah je superhrana u pravom smislu riječi – sadrži sve poznate aminokiseline, aminokiselinu triptofan koja je glavno ‘gorivo’ za nastanak hormona serotonina te više od 5000 enzima i koenzima koji imaju izuzetan učinak na krvnu sliku, probavni i živčani sustav.

Cvjetni prah općenito vrlo dobro djeluje na čovjekov metabolizam, djelotvoran je kod iscrpljenosti zbog bogatstva vitamina B kompleksa, a istodobno i umiruje preopterećeni živčani sustav. Ne koristi se sam nego u kombinaciji s medom jer se njegova ovojnica mora natopiti, nabubriti i prsnuti i na taj način cvjetni prah oslobađa svoje nutrijente.


Osim pčelinjih produkata, određene biljke su tradiconalno poznate po tome da djeluju umirujuće.

Valerijana (Valeriana officinalis) je biljka kod koje se kao ljekovito sredstvo koristi korijen koji ima karakterističan miris. Mnoge kliničke studije dokazale su povoljno djelovanje valerijane kao sedativa i anksiolitika. U narodnoj medicini koristi se još od 15. stoljeća, a može se primjenjivati kao čaj, tinktura, u obliku tableta ili kapsula.

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka koja ima vrlo ugodan miris limuna. U ljekovite svrhe koristi se list biljke. Najčešće se upotrebljava protiv nervoze, probavnih tegoba, te protiv nesanice. Postoje kliničke studije koje su ispitivale kombinaciju matičnjaka i valerijane, te se ta kombinacija pokazala kao vrlo djelotvorna.

Prirodni proizvodi postaju sve popularniji

MEDISAN je prirodna pomoć kod nesanice, nervoze, depresije i stresa.
Ovaj dodatak prehrani za smirenje je na bazi pčelinjih produkata (odabrani med i cvjetni prah od hrvatskih pčelara) uz dodatak biljnih tinktura: matičnjaka i valerijane. Osim što smiruje, hrani organizam zbog izuzetnog bogatstva hranjivim tvarima.

Potpuno prirodan proizvod, bez nuspojava, može se uzimati kroz dulji period. Uzima se ujutro i navečer po jedna čajnu žličicu – ujutro 1 sat nakon buđenja, a navečer 1 sat prije spavanja.

Preporuča se samo odraslima iznad 16 godina starosti.