Propolis za zdravlje usne šupljine

Propolis za zdravlje usne šupljine

Propolis za zdravlje usne šupljine

U zadnje se vrijeme naglašava upotreba prirodnih proizvoda za liječenje brojnih bolesti i stanja. Postoje razne vrste prirodnih proizvoda koji se koriste u biomedicinske svrhe. Jedan od tih proizvoda je i propolis, najpoznatiji pčelinji proizvod. Riječ je o smolastom materijalu žućkasto-smeđe boje koji ima izražena antimikrobna, antikancerogena, antigljivična, antivirusna i protuupalna svojstva. Ne treba čuditi činjenica da je upravo zbog svih navedenih razloga propolis stekao pozornost velikog broja istraživača za daljnji razvoj i primjenu u stomatološke svrhe. Propolis je, dakle, prirodni antibiotik.
Zubni karijes nastaje zbog bakterija koje se nakupljaju na površini zuba i uzrokuju zubni plak. Ako se ne liječi, bakterije mogu uništiti zubnu caklinu i uzrokovati brojne probleme uključujući i gubitak zuba ili ozbiljne infekcije.

Pravilna oralna higijena, korištenje proizvoda koji sadrže fluor i redovni posjeti stomatologu mogu spriječiti i kontrolirati stvaranje karijesa. Ipak, ne smijemo zaboraviti i na moćni propolis. Provedena istraživanja pokazala su da propolis sadrži više od 160 različitih spojeva, a više od polovice njih klasificira se kao flavonoidi za koje je poznato da imaju antimikrobno djelovanje. Masne kiseline u propolisu imaju nisku razinu tolerancije na mikroorganizme te usporavaju proizvodnju kiseline.

Propolis i parodontologija

Višestruki i različiti učinci propolisa na oralno zdravlje doveli su do njegove primjene i u slučaju parodontnih bolesti. Kada se koristi na tzv. parodontnim džepovima, sprječava djelovanje bakterija koje vode borbu s obrambenim sustavom organizma. Zatim, propolis sustavno sprječava daljnji gubitak koštane mase kod parodontnih bolesti.
Propolis je idealan i kao alternativna, ali prirodna terapija u borbi protiv infekcija usne šupljine.

Vodica za ispiranje usta s ekstraktom propolisa

Vodice za ispiranje usta koriste se kao komercijalni antiseptici te kao kućni lijekovi za bolju oralnu higijenu. Vodice mogu biti čisto kozmetičke, a mogu imati i terapijsku svrhu. Ove zadnje smanjuju količinu bakterija u ustima, djeluju protiv stvaranja plaka, pomažu u slučaju gingivitisa i sl.
No, istraživanja na ljudima ukazala su na to da vodica za ispiranje usta koja sadrži ekstrakt propolisa značajno smanjuje koncentraciju bakterija u slini te da je učinkovitije sredstvo od običnih kupovnih vodica. Isto tako, pozitivna svojstva propolisa utječu i na prevenciju karijesa.
S obzirom na veliki broj korisnih supstanci koje se nalaze u propolisu, propolis je idealan i za tretiranje usne šupljine u slučaju ranica, odnosno nakon vađenja zuba.
Propolis u zubnoj pasti značajno je poboljšao oralno zdravlje i pokazao inhibitorni učinak na stvaranje zubnog plaka, što se smatra jednim od glavnih uzročnika brojnih dentalnih zdravstvenih stanja.