Značaj meda u prehrani

Značaj meda u prehrani

Značaj meda u prehrani

Med – jedan od najsavršenijih proizvoda prirode

Med je jedan od najsavršenijih proizvoda prirode u kojemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. To je slatka, gusta tvorevina koju proizvode pčele medarice i ne može se industrijski proizvesti.

Med u povijesti zauzima vrlo važno mjesto. Stoljećima je čovjeku bio hrana, sladilo i lijek, a zbog svoje nekvarljivosti koristio se kao prirodni konzervans. Med je oduvijek bio prisutan u narodnoj medicini, a najčešće su mu se pripisivala ljekovita svojstva biljaka od kojih je nastao. Koristio se za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba, poput rana, opeklina, katarakta, kožnih čireva, ogrebotina, te u liječenju bolesti probavnih organa, organa za disanje, anemije, bolesti živčanog sustava i bolesti očiju.

Med je energetski i biološki visokovrijedna namirnica zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu. Sadrži oko 200 različitih tvari, lako je probavljiv te se brzo i gotovo u potpunosti iskorištava u ljudskom organizmu.

Sastav meda

Sastavljen je od kompleksne mješavine ugljikohidrata – 75-80% (od kojih fruktoza i glukoza čine najveći udio), vode – 13-23% i od manje, ali bitne količine, ostalih sastojaka kao što su organske kiseline, aminokiseline, proteini, enzimi, mineralne tvari, vitamini, flavonoidi, karotenoidi i fenolne kiseline. Med sadrži vitamine B skupine (B2, B3, B5, B6), vitamin C i folnu kiselinu, te minerale kao što su K, Ca, Na, P, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, F, Se.

Zahvaljujući velikom udjelu jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju, med omogućuje brzu nadoknadu energije bez dodatnog opterećenja probavnog sustava pa se često upotrebljava u sportu kao energetska nadopuna prehrani. Svojim šećerima med pospješuje rad mozga, pomaže u obnavljaju i čišćenju krvi, pomaže radu jetre, pojačava imunitet organizma, štiti bubrege i koristan je u liječenju crijevnih infekcija.

S obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, med ima daleko veću prednost pred običnim konzumnim šećerom – saharozom i sintetskim zaslađivačima.

U usporedbi s konzumnim šećerom med osigurava hranjive tvari (vitamine, minerale) za zdrav metabolizam, dok konzumni šećer daje prazne kalorije. Med je zbog svog sastava (sadržaj fruktoze) puno slađi od konzumnog šećera te je potrebna manja količina za postizanje određene slatkoće. Energetska vrijednost meda je 304 kcal/1272 kJ, a konzumnog šećera 400 kcal/1674 kJ. Glikemijski indeks meda varira od 32 – 85, što znači da se određene vrste meda mogu preporučiti dijabetičarima, posebice bagremov med zbog niskog glikemijskog indeksa što je posljedica sadržaja fruktoze te tako med pozitivno utječe na održavanje nivoa glukoze u krvi.

Primjenom meda u svakodnevnoj prehrani koristimo svom organizmu, opskrbljujemo ga korisnim hranjivim tvarima, jačamo organizam i preveniramo brojne bolesti.