Enter your keyword

Imunitet

Imunitet

Imunitet

Imunitet – temelj dobrog zdravlja

Uravnotežen imunitet čini jedan od osnovnih preduvjeta za zdravlje čovjeka. Oslabljena aktivnost imunosnog sustava dovodi do veće podložnosti infekcijama. Suprotno tomu, hiperaktivnost imunosnog sustava dovodi do alergija i pojave autoimunih bolesti jer tada organizam reagira na vlastite antigene.

Ravnotežu imuniteta mogu poremetiti brojni čimbenici kao što su kronične bolesti, dugotrajna upotreba antibiotika, neredovit san, nervoza, težak fizički ili psihički rad. Uz izloženost stresu na poremećaj rada našeg imuniteta uvelike utječe stil života koji uključuje neadekvatnu prehranu, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola i slično.

Med, propolis, polen i matična mliječ visokovrijedne su namirnice za koje je dokazano da podižu imunitet jer sadrže velik broj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih tvari bioflavonoida. Istodobno imaju i snažan antibakterijski i antioksidacijski učinak. Aktivne komponente kojima pčelinji produkti obiluju unose se u tijelo poput hrane što omogućava maksimalnu apsorpciju nutrijenata i njihovo dulje zadržavanje u organizmu. To je razlog što oni ne pokazuju svoj učinak na zdravlje samo u tijeku uzimanja već dugoročno.

Važno je napomenuti da jedino redovitom konzumacijom pčelinjih produkata možemo očekivati njihov blagotvorni učinak na naš organizam. Njihovom primjenom u svakodnevnoj prehrani koristimo svom organizmu, opskrbljujemo ga korisnim hranjivim tvarima, jačamo organizam i preveniramo brojne bolesti što potvrđuje stara izreka ,Žličica meda je žličica zdravlja!’.