Pčelinji produkti u maskama za lice

Pčelinji produkti u maskama za lice

Pčelinji produkti u maskama za lice

Koža je najveći organ i služi kao prepreka za ulazak mikroorganizama u tijelo. Stoga je zdravlje kože važan aspekt osobnog zdravlja. Kategorizacija kože lica se vrši prema više parametara kao što su suha ili masna, osjetljiva ili otporna, pigmentirana ili nepigmentirana, sklona borama ili ne dok su kozmetički preparati za kožu formulirani prema tipu kože. Kozmetika treba kožu navlažiti, nahraniti i ukloniti višak izlučenog sebuma, te okolišne kontaminante kako bi pospješila zdravlje kože.

Sadržaj vode u koži (stanje hidratacije stratum corneuma) igra značajnu ulogu u zdravlju kože, estetici i sjaju. Integritet kože može biti narušen pod utjecajem ultraljubičastog (UV) izlaganja (oštećenja od sunca), starenja, dehidracije, stresa, lijekova i tipu prehrambenog režima. Kozmetički proizvodi trebaju biti takvi da ne izazivaju pojavu akni, komedona, alergija.

Maske za lice su lako dostupan proizvod, lako se primjenjuju i pokazuju trenutne učinke na kožu. U sam sastav maski dodaju se bioaktivni sastojci s različitim mehanizmima djelovanja na kožu; sastojci za  pomlađivanje, hidrataciju, eksfolijaciju, biljni sastojci, različite vrste vitamina, proteina, minerala, faktora rasta (GF) i drugih sastojaka kao što su med i koenzim Q.

Od maske očekujemo da duboko i pravilno hrani i hidratizira kožu, te da ukloni višak sebuma i pomladi kožu.

Sve je veća potražnja za maskama prirodnog sastava zbog štetnih djelovanja sintetskih sastojaka. Na primjer, propilen glikol koji se koristi kao ovlaživač može uzrokovati alergijsku reakciju, osip i ekcem. Petrolat koji se koristi kao emolijens i okluzivni agens može uzrokovati suhoću i perutanje kože kao nuspojave. Paraben ima antimikrobno svojstvo, ali može izazvati alergijsku reakciju i osip na koži. Dietanolamin se koristi kao emulgator, ali iritira kožu; diazolidinil urea, imidazolidinil urea i benzalkonijev klorid koriste se kao konzervansi, ali njihova nuspojava je kontaktni dermatitis.

Baza prirodnih maski od pčelinjih produkata su med i pčelinji vosak najviše kvalitete uz dodatak propolisa i cvjetnog praha.

MED – smatra se jednim od najstarijih prirodnih proizvoda za njegu kože, a prikladan je za njegu i zaštitu svih tipova kože, uključujući i najosjetljiviju. Zbog velikog udjela vitamina, minerala i šećera med ima antimikrobna, regenerativna i protuupalna svojstva. U kozmetici je prirodni humektans jer ima svojstvo privlačenja i zadržavanja vlage pa sprečava isušivanje kože, prerano starenje i pojavu bora.

PČELINJI VOSAK – pomaže u ovlaživanju kože, ima protuupalni učinak i najbolja je prirodna zaštita od utjecaja sunca, vjetra, hladnoće i drugih vremenskih čimbenika. Dobro se upija stvarajući na koži tanki zaštitni film i ne začepljuje pore. Zaštitni film usporava proces dehidracije i starenja kože , a koža postaje meka, glatka i elastična. Maske na bazi voska se obično koriste za suhu kožu za reguliranje epidermalne hidratacije i ograničavanje transepidermalnog gubitka vode. Balans sadržaja vode između stratum corneum i lipida površine kože je važan čimbenik u izgledu kože.

PROPOLIS – zahvaljujući antimikrobnom djelovanju štiti kožu od vanjskih utjecaja i zagađenja te pomaže koži koja je sklona pojavi akni. Bogat je vitaminima i antioksidansima koji regeneriraju kožu, hrane je te djeluju omekšavajuće i umirujuće. Ubrzavanjem regeneracije stanica kože ublažava nastale bore i održava elastičnost kože.

CVJETNI PRAH – skupljaju ga pčele s biljaka tijekom cvjetanja. Obiluje mnoštvom vitamina i minerala, te se smatra super hranom. Svoju primjenu je našao i u kozmetici zahvaljujući činjenici da sadrži sve poznate aminokiseline, mnoštvo enzima i koenzima koji blagotvorno djeluju i na kožu. Takvo bogatstvo u sastavu nije pronađeno ni u jednom drugom proizvodu prirode.

https://radovanpetrovic.com/cosmetics/

Bosiljka Studen, mag. ing. biotechn.