Pčelinji produkti – Zlatna tajna dobrog zdravlja i ljepote

Pčelinji produkti – Zlatna tajna dobrog zdravlja i ljepote

Pčelinji produkti – Zlatna tajna dobrog zdravlja i ljepote

Pčelinji produkti su od davnina prepoznati po svojim blagotvornim svojstvima te se koriste u sklopu grane prirodne medicine, apiterapije, u svrhu liječenja i očuvanja zdravlja. Redovitim korištenjem apiterapijskih proizvoda prevenira se nastanak brojnih bolesti, povećava se otpornost organizma, pomaže se u očuvanju zdravlja, a također mogu biti odlična potpora klasičnoj terapiji.

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju učinkovitost pčelinjih produkata i njihova farmakološka svojstva.
Med, zahvaljujući svom bogatom sastavu od oko 200 sastavnica, koje uključuju aminokiseline, vitamine, minerale i enzime, uz primarni šećer i vodu, ima mnoga ljekovita svojstva i od davnina se koristi kod raznih bolesti i infekcija.

Različiti su faktori odgovorni za antimikrobnu aktivnost meda što uključuje sadržaj šećera koji je dovoljno visok da sprječava rast mikroorganizama, a vjeruje se da je to zbog njegovog osmotskog učinka. Med je higroskopan što znači da izvlači vlagu iz okoliša i dehidrira bakterije uz pomoć svojih hiperosmolarnih svojstava, a također ima i nizak pH ( 4.4) koji nije prikladan za rast bakterija. Osim toga, antibakterijsko djelovanje meda može biti posljedica aktivnosti vodikovog peroksida koji se kontinuirano proizvodi djelovanjem enzima glukoza oksidaze. Uz antibakterijsko djelovanje med ima dokazano imunomodulatorno, antioksidativno i antitumorsko djelovanje.

Za antioksidativnu aktivnost meda zaslužni su njegovi polifenoli (flavonoidi i fenolne kiseline), antioksidacijski enzimi (katalaza i peroksidaza), vitamini (vitamin C), produkti Maillardove reakcije (melanoidini), karotenoidi i aminokiseline (prolin). Mnoge studije objavljuju kako antioksidacijski spojevi meda mogu spriječiti patološka stanja oksidativnog stresa, time i brojne bolesti poput astme, tumora, kardiovaskularnih bolesti, katarakte, dijabetesa, gastrointestinalnih upalnih bolesti, bolesti jetre, makularne degeneracije i drugih upalnih procesa.
Propolis se naziva lijekom 21. stoljeća zbog svojih brojnih pozitivnih učinaka koje ima na ljudski organizam. Zahvaljujući fenolnim spojevima (fenolnim kiselinama i flavonoidima) propolis ima antivirusno, antifungalno, antioksidativno, imunomodulatorno, antiupalno i antitumorsko djelovanje. Propolis je najpoznatiji prirodni antibiotik; studije dokazuju da ima jače djelovanje na gram-pozitivne nego na gram-negativne bakterije, no za razliku od sintetskih antibiotika ne uzrokuje pojavu rezistencije bakterija i ne oštećuje prirodnu crijevnu floru te u sinergističkom djelovanju s antibioticima povećava antibiotski učinak.

Cvjetni prah zbog svog sastava ima izuzetno veliku hranjivu vrijednost te sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Upravo zbog svog bogatog kemijskog sastava, cvjetni prah ima brojna ljekovita svojstva, kao što su antimikrobna, antioksidativna, hepatoprotektivna, kemopreventivna, antikancerogena, antiupalna, anti-aterosklerotična, antialergijska i imunomodulatorna svojstva.
Matična mliječ se koristi i u farmaceutske i kozmetičke svrhe te mnoge studije dokazuju njezina antimikrobna, antitumorska i antiupalna svojstva dok su klinička ispitivanja potvrdila njezin pozitivan utjecaj kod dijabetesa i benigne hiperplazije prostate. Također treba naglasiti i pozitivan utjecaj matične mliječi kod metaboličkog sindroma, neurodegenerativnih poremećaja i kod procesa starenja.

Pčelinji vosak ima značajna antimikrobna svojstva te se zbog toga koristi kod raznih kožnih problema, upala, modrica, opeklina, suhe i ispucale kože i sl. Zbog svog bogatog sastava i slabog iritirajućeg djelovanja odlična je podloga u modernoj kozmetici.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je pčelinje produkte poželjno izabrati kao lijek jer su lako dostupni, jeftini su u odnosu na druge lijekove i dokazano učinkoviti (laboratorijska istraživanja i kliničke studije) te je velika važnost njihovog antibakterijskog djelovanja što omogućuje smanjenu primjenu antibiotika.
Mnoge su prednosti apiterapije kao što su korištenje isključivo prirodnih sastojaka, provjerena učinkovitost proizvoda, nepostojanje neželjenih nuspojava i poremećaja u funkciji organa, a redovitim korištenjem ne stvara se ovisnost te se proizvodi mogu koristiti bez vremenskog ograničenja.
Zahvaljujući svom sastavu i aktivnim komponentama pčelinji produkti pokazuju brojna blagotvorna i ljekovita svojstva te ih je, kao kvalitetnu hranu i dragocjene biostimulatore za čovjekov organizam, poželjno uvrstiti u svakodnevnu uporabu.

 

Lea Samodol, mag. nutricionizma